2010. szeptember 08. 20:36

Finisben „ Az év praxisa” pályázat

A mezőkövesdi „ ricsidoktor” honlapjáról egy linkkel lehet belépni „Az év praxisa” pályázat- www.azevpraxisa.hu - honlapjára. Nem véletlen, hiszen ő is a jelöltek közé tartozik. Utolsó negyedévéhez érkezett ugyanis „Az év praxisa pályázat” melyet idén első alkalommal hirdetett meg az Országos Alapellátási Intézet. A háziorvos hosszú évtizedeken át teszi a dolgát, folyamatosan képezi magát, és még sincs szakmai előmeneteli lehetősége, bármilyen remek és nagy tudású sohasem lehet főorvos. Ezen óhajt változtatni a címzetes főorvosi elismerés- melyet hagyományteremtő céllal első ízben idén áprilisban Tatabányán adtak át, a Semmelweis napon pedig újabb 17 háziorvos részesült ebben a megtiszteltetésben - valamint a márciusban meghirdetett az „Az év praxisa „- www.azevpraxisa.hu – pályázat. A díjra páciensek, önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok és szakorvosok javaslatait is várták- várják a szervezők. A díjat három orvos nyerheti el: azok az orvosok és nővérek kaphatják meg, akik szakértelmükkel és empátiájukkal egyaránt kivívják betegeik bizalmát, együttműködését.

Az eddig beérkezett pályázatokról tartott beszámolót az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója a zsűri társelnöke, Dr. Balogh Sándor, Dr. Füredi Gyula az OALI főigazgató helyettese, valamint Macskássy Izolda festőművész a kilenctagú- orvosokból, jeles közéleti személyiségekből álló: Dr. Hajnal Ferenc, Dr. Balogh Sándor, Dr. Farsang Csaba, Dr. Sirák András, Koltai Róbert, Lenkefi Ida, Macskássy Izolda, Zalatnai Brigitta, Szentgyörgyi Rómeó - zsűri képviselője.

Elmondták, hogy 59 pályázat érkezett, ebből 20 értékelhető pályázat , 39 egy-két mondatos, amelyekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni.
Íme egy :" Ebben a praxisban valóban minden a betegekért történik, megpróbálják a betegek igényeit maximálisan kielégíteni a mindennapi betegellátás tekintetében, valamint általában évente kétszer különféle szűrővizsgálatokat szerveznek, a város lakói igényeinek megfelelően. A Doktornő, valamint az asszisztens is mind természetével és hivatástudatával, valamint szakmai ismereteivel a betegek érdekeit tartja szem előtt."

A honlapon is megírtuk, hogy kérjük a beküldő Brigittát, - és a többi pályázót is- hogy konkrét történeteket írjon, a praxis címével, az orvos és munkatársa nevével, és persze elérhetőségével, azaz leginkább e-mail címével, hogy a történet közléséhez megszerezhessük háziorvosa hozzájárulását.

Érdekes módon háziorvosok is pályáztak, azaz akadt aki saját blogját népszerűsítette, ezek szintén értékelhetetlen pályázatok. Ezúton is kérjük az érintetteket, ne pályázzanak, hiszen a kiírás értelmében ők nem javasolhatják saját magukat, hanem betegeik, az önkormányzat, a tisztiorvosi szolgálat, a kórház, vagy éppen egy civil szervezet teheti meg ezt.

Számos vidéki történet érkezett Kaposvárról Szegedről, Nagyrécséről, Györből, Tapolcáról, Mezőkövesdről. Akad olyan , orvos akit négyen is ajánlottak egyikük éppen a tisztiorvos.
A vesemedence gyulladásban szenvedő kismamától, a kaposvári Éva doktornőn át- aki az agyhártyagyulladás maradványaival küszködő nagyfiút kezeli- a 82 éves nagymamát szeretettel gyógyító orvoson keresztül - aki még a családtagoknak is elmondja, hogy milyen aranyos a néni- a transzplantáción átesett betegig - akibe a háziorvos önt lelket- számos szép és emberi történetet olvashat a zsűri.

Szerepel a történetek között két életmentés is, a szétrobbant lépű fiatalemberé, akinél a gyors és pontos diagnózis jelentette az újjászületést, valamint a rossz EKG- t produkáló betegé. Az ő egyébként halk szavú doktornője azonnal felemelte a hangját, amikor kiderült, hogy nem eset kocsit akarnak küldeni a mentők.

Úgy tűnik a betegek a szakmai tudás mellett a jó szót, a türelmet, a mosolyt és az empátiát díjazzák. Olvasható olyan vélemény is, miszerint a jó háziorvosnak nem öt percet , hanem hosszú időt kell eltölteni páciensével, ahhoz, hogy adekvát módon diagnosztizálhassa betegségét. A nővérkék szerepe sem elhanyagolható, az egyik pályázó éppen azt emeli ki, hogy milyen sikeres annak a praxisnak a működése, ahol ápolónő mellé egy másik –egészségtan tanári- diplomával is rendelkező ápolónőt alkalmazott a háziorvos. Számos beteget ő beszél rá az életmódváltásra és a különböző szűrővizsgálatokra, így derült ki a beküldő diabétesze is.

Az elkövetkező negyedévben a zsűri szeretné megsokszorozni a beérkező pályázatokat, ehhez kéri a média munkatársainak segítségét.

A történeteket, jelöléseket november 30-ig levélben az Országos Alapellátási Intézet postacímére (1426 Budapest, Pf. 155.) vagy e-mailben a www.azevpraxisa.hu internetes portálon lehet beküldeni. A három gépelt oldalnál nem hosszabb történeteket a honlapon tesszük közzé, majd a zsűri által kiválasztott legjobbakra az olvasók szavazhatnak december 6. és 16. között. A szavazatai alapján a legmagasabb pontszámot elérő három történet orvos-nővér főszereplője kapja "Az Év praxisa" pályázat OALI díját. Macskássy Izolda gyönyörű festményeivel együtt.

 

A szavazás eredménye:

 

1. Dr. Hubert János - Tapolca

 

2. Dr. Kozma Richárd - Mezőkövesd

 

3. Dr. Demeter Erzsébet - Szolnok

 

 

Partnereink

Háziorvosok Országos Egyesülete

Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete

Schönfeld Rózsi Alapítvány

Dr.Info

Weborvos szerkesztősége