2011. január 11. 12:06

Tapolcáról nyerték meg „ Az év praxisa „ díjat

Budapesten a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épületében január 10-én hétfőn átvehették elismeréseiket” Az év praxisa” díjazottjai.
Bár a tavaly márciusi pályázati kiírásban a három legtöbb szavazatot elnyert praxis díjazása szerepelt, a zsűri a beérkezett javaslatok tartalma és a tömeges internetes szavazó miatt úgy határozott, hogy az első alkalommal meghirdetett „Az év praxisa” pályázaton a legtöbb voksot begyűjtő első 10 praxist hirdeti nyertesnek. A bíráló bizottság tagjai a sok- sok életmentő,vigasztaló, a betegbe lelket öntő történetet láttán, no meg hogy hányan leültek a számítógép elé, hogy ne tollal, hanem klaviatúrával is kifejezzék hálájukat, úgy döntöttek, hogy a kiírástól eltérően kiadnak egy posztumusz díjat, valamint 3 különdíjat is.
Csak jelzésként: az abszolút győztes első helyezett 55.839 szavazattal került az élre. A zsűri posztumusz díjat adományozott Lamos Zoltánnak, a nemrég elhunyt nádudvari gyermekorvosnak, akinek felesége könnyes szemmel köszönte meg az elismerést, és mondta el, hogy az orvos soha életében egy fillér hálapénzt sem fogadott el, pedig hat gyermeket neveltek együtt. Különdíjat kapott Hilbert László Méhtelek, Garbolc, Nagyhodos, Kishodos és Tiszaberek települések háziorvosa, Németh Szilvia, aki Sály községben 38 éven át volt háziorvos , valamint Rácz József, Nábrád, Ölcsvaapáti és Kérsemjén háziorvosa, mellette szakfelügyelő főorvos 40 esztendőn át.
A közönségszavazatok alapján első helyezett lett Hubert János Tapolcáról, második Kozma Richárd Mezőkövesdről, harmadik Demeter Erzsébet Szolnokról, negyedik Tóth Katalin Dunakesziről, ötödik Olasz Mária Gyuláról, hatodik Pardi Éva Kajárpécről, hetedik Juhász László Budapestről, nyolcadik Lukács József Attila Budapestről, kilencedik Fehér László Gyuláról, tizedik Roszbor József Budapestről. A háziorvosok munkatársaikkal közösen érdemelték ki az elismeréseket. Az első három praxis Macskássy Izolda festőművész gyönyörű képeivel gazdagodhatott, illetve, mind a tíz nyertesnek egy éven keresztül díjtalanul jár a Medicus Universalis és a Házi Jogorvos című folyóirat. Meghívást kapnak továbbá a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének kongresszusára.
Az eseményt- melyen az orvosok, nővérek és családtagjaik mellett ajánlóik, vagyis a páciensek is részt vettek- Csák József a Magyar Állami Operaház magánénekese, és Hegedűs Valér zongoraművész koncertje tette még emlékezetesebbé. Az ünnepélyes díjátadás elnökségi asztalánál helyet foglalt: Szócska Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi ágazatának államtitkára, Beneda Attila az egészségügyi ágazati kabinetfőnöke, Hajnal Ferenc a Szentgyörgyi Albert Klinikai Központ Családorvosi Intézetének professzora, az Európai Háziorvos Unió Elnöke, mellesleg „ Az év praxisa” zsűrijének társelnöke, Farsang Csaba professzor a Hypertónia Társaság örökös elnöke , a zsűri tagja, Balogh Sándor az OALI főigazgatója , az Európai Háziorvos Unió elnökségi tagja- és a zsűri elnöke-, valamint Fülep László a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének elnöke is.
Meglepő , hogy ilyen mértékben kiállnak a páciensek az orvosukért - mondta Hajnal Ferenc, a zsűri társelnöke az eredményhirdetésen, hozzátéve: nehéz volt sorrendet felállítani a sok "magasztaló levél között".
Több tízezer voks érkezett a jelöltekre, és bár "mákszemnyi dolog ez az elismerés", segíthet túllendülni a nehézségeken - fogalmazott Balogh Sándor, a díj "ötletgazdája"a zsűri elnöke, aki azt is hozzátette, hogy a beküldött történetek életmentésről, illetve több évtizedes helytállásról szóltak, elsősorban a
vidéki praxisok orvosainak és nővéreinek hivatástudatát dicsérve.
Az ünnepélyes díjátadón elmondott köszöntőjében Szócska Miklós, az ágazat államtitkára- aki egyébként az elismerő okleveleket is átadta- köszönetét fejezte ki a díjazottaknak s rajtuk keresztül az alapellátásban dolgozóknak, amiért kitartottak és helytállnak az egészségügyben, majd a praxisokra vonatkozó, már eldöntött és bevezetett, illetve a tervezett változásokat sorolta. Elmondta, hogy ezek már túlmutatnak a decemberi, gesztusértékű többletfinanszírozáson, amiben az ágazatban fellelt maradványpénzeket osztották szét az alapellátók között. 
Az alapellátást továbbra is prioritásként kezelik három fő irányban: újragondolják a finanszírozás rendszerét, kezelni fogják a terület emberi erőforrás-krízisét és fejlesztik az informatikát. 

 

 

A szavazás eredménye:

 

1. Dr. Hubert János - Tapolca

 

2. Dr. Kozma Richárd - Mezőkövesd

 

3. Dr. Demeter Erzsébet - Szolnok

 

 

Partnereink

Háziorvosok Országos Egyesülete

Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete

Schönfeld Rózsi Alapítvány

Dr.Info

Weborvos szerkesztősége